sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Rapu-appelsiini-pasta ohje

Pitkästä aikaa ruokapostaus!
Ostin joku aika sitten kuningaskatkarapuja pari pakettia, kun ne olivat alennuksessa lähellä päiväyksensä päättymistä. Ensin T teki yhdestä paketista salaatin, marinoiden ravut sitruunalla. Sillä kerralla rapujen paistoaika oli niin pitkä, että ravut olivat sitkeitä ja ne maistuivat aivan liikaa sitruunalta. Ei hyvä.

Tällä kertaa ajatuksena oli viikon ruokalistaa tehdessä, että syömme niin paljon kuin mahdollista pakastimesta ruokia pois. Lisänä tähän ruokaan halusin käyttää satokauden antimia ja mikä olisikaan parempaa juuri nyt, kuin appelsiini! Pakastimesta kaivettiin siis esiin kaksi pakettia rapuja: toinen paketti kuningaskatkarapuja ja toinen paketti jättikatkaravun pyrstöjä. Googlettelin ja löysin ohjeen klik! jota sovelsin itse hieman.

Tässä minun versioni rapu-appelsiini-pastasta.

Tarvitset:
Rapuja 20-30kpl 
(mitkä tahansa ravut käyvät, mutta muista noudattaa 
niiden sulamisohjeita sekä paistoaikoja!)
Sipulia 2-3 isoa tai 4-5 pientä
Öljyä paistamiseen
3-4 appelsiinia puristettuna (n.3dl mehua riittää)
2dl kermaa vatkattuna
Ripaus suolaa
Ripaus timjamia
½-1 rkl jauhoja (tai muuta suurustetta)
(ja sitä persiljaa, mitä minun versiossani ei ollut...)

Ravut:
Sulata ensin raput pakkauksen ohjeen mukaan. 
Kuori niistä (tarvittaessa) suolet ja pyrstöt.
Jätä hetkeksi ravut lautaselle, kun teet muut valmistelut.

Pasta:
Laita pastavesi kiehumaan, kun ravut ovat sulaneet ja alat valmistaa kastiketta.

Kastike:
Pilko sipulit niin pieniksi, kuin osaat ja laita ne pannulle öljyn kera.
Purista appelsiineista mehu (n.3dl).
Vatkaa kerma.

Sitten alkaa valmistus:
Kuullota sipuleita öljyssä kunnes ne saavat vähän väriä.
Lisää joukkoon ravut (ja tarvittaessa vähän lisää öljyä).
Paista rapuja n.minuutti per ravun puoli, kunnes ne ovat hieman vaaleanpunaisia.
Kaada joukkoon kerma ja appelsiinimehu.
Lisää suola.
Lisää kuivattu timjami / tuore persilja (jos käytit persiljaa)
Maistele ja lisää suolaa / timjamia tarvittaessa.
Lisää vielä ½-1 rkl jauhoja. Huomioi, että saat kaikki jauhokökkäreet liukenemaan kastikkeeseen...

Maista taas ja jos kastike on mielestäsi tarpeeksi maukasta sekä koostumukseltaan kastikemaista (eikä muistuta keltaista vettä) niin tarjoile pastan kanssa!

Tärkeää:
NOUDATA RAPUJEN PAISTOAIKAA!! 
Joka on yleensä minuutti per ravun puoli. 
Jos käytät eri rapuja, huomioi niiden omat paistoajat koska
ravuista tulee sitkeitä, jos niitä paistaa liikaa.
Kerma alkaa vaahdota, jos sitä paistaa liian kuumalla pannulla eli tarkkana kastikkeen sekoituksen kanssa.


Omasta versiostamme tuli oikein appelsiinista ja vähän keittomaista. Siksi lisäsin ohjeeseen tulevaa kertaa varten jauholla suurustamisen, koska itse tykkään enemmän kastikkeesta, kuin keitosta. Suolaa sai lisätä enemmän kuin ripauksen, mutta sekin on makuasia. Oikein hyvä kokeilu tämä kuitenkin oli, suosittelen! 

Mitäs muuta voisi tehdä tämän satokauden antimista? Onko vinkkejä?

Ei kommentteja: