maanantai 11. tammikuuta 2016

Avokadopasta - sisältää ohjeen.

Herkut satokauden antimista jatkuu! Avokado Hass on nyt kypsä ja sitä saakin monesta kaupasta ihan sopuhintaan. Ostin itse pussillisen (n.6-8) avokadoa ja ne olivat niin kypsiä, että ne piti laittaa jääkaappiin jossa niiden maku valitettavasti vähän kärsi. Kaksi oli lisäksi huonoa ja muutama sen verran ruskeaa jo sisältä, että minä en niitä halunnut syödä.

Käytän avokadoa ruisleivän päällä tai salaatissa, kerran olemme tehneet guacamolea siitä ja se ainakin pesi kaupan valmiit mennen tullen. Tätä kuuluisaa avokadopastaa klik! olemme tehneet kerran jos toisenkin, mutta emme vielä tytöille. Täytyy kyllä kokeiluttaa heidät siihenkin makuun, vaikka he eivät avokadosta juurikaan pidä. Tai heidän sanoin: se on vähän hyvää, vähän pahaa. Avokado on mielestäni hyvin kypsytettynä oikeinkin kermaisen makuista ja pehmeää. Maistuu rasvaiselle olematta kuitenkaan sellaista rasva-rasvaa. Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja sitä hyvää tyydyttyätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Avokadon tunnistaa kypsäksi kaupassa, kun sen päästä ottaa pois sen pienen kannan. Jos kannan alta paljastuu keltaiseen taittuvaa vihreää ja avokado tuntuu sopivan pehmeältä, se on kypsä. Kovat ja sisältä vielä vihreät ovat raakoja ja tosi pehmeät ja sisältä ruskeat ovat ylikypsiä. Avokadon kypsyttämisestä kotikonstein on lukuisia neuvoja. Itse kokeilin kerran laittamalla avokadon folioon ja uuniin tuloksetta. Avokado hapettuu nopeasti ja muuttuu ruskeaksi jos se on aukaistuna pöydällä/tarjolla kulhossa pitkään. Tämä ei tietysti ole vaarallista, mutta esteettisesti epämiellyttävää.. Tätä ruskistumista voi ehkäistä puristamalla limeä tai sitruunaa avokadon päälle, kun se on halkaistu ja tarjolla. Avokadon sisällä on kivi, jota ei syödä. Avokado halkaistaan ja siitä poistetaan kivi, tehdään veitsellä viillot puolikkaaseen avokadoon viiltämättä kuitenkaan kuorta rikki ja ottamalla avokadon lohkot tai palat lusikalla pois. Suosittelen tutustumaan avokadoon jos et sitä vielä tunne. Ja jos tunnet mutta et pidä, niin nyt ne ovat kaupoissa parhaimmillaan (lue: tuoreina, kypsinä ja hinnaltaan sopivina) kaikille.

Minun versioni avokadopastasta:

Laita pastavesi kiehumaan, lisää runsaasti suolaa (tavoitteena merivesi) ja laita pasta kiehuvaan veteen.

Heitä pieneen blenderiin tai korkeaan kulhoon, missä voit sauvasekoittimella sekoittaa kaikki ainekset - pastaa ja avokadoja lukuunottamatta.

1-2 valkosipulinkynttä
puolikas chili
öljyä
lime puristettuna
suolaa
mustaapippuria
kourallinen tuoretta basillikaa
parmesanjuustoa n.50-70g

Blendaa nuo , maistele ja lisää tarvittaessa mitä tahansa aineksia lisää
ja kuori 2-3 avokadoa.


Vasemmalla blendattuna ainekset ja oikealla pilkotut avokadot. 

Kun pasta on kypsää (tai lähes kypsää), ota ½dl keitinvettä talteen ja muuten kaada pastasta vesi pois. Kaada takaisin kattilaan pasta, ½dl keitinvettä, blendatut ainekset ja avokadot. Sekoita ja tarjoile.


Mukaan sopii siivu paahdettua leipää ja valkoviiniä.

Bon appêttit!

Ei kommentteja: