lauantai 16. tammikuuta 2016

Pilvipaimen

Apua kuinka nämä päivät taas rullaavat eteenpäin hurjaa vauhtia! Mielessä on ollut kirjoittaa tänne paristakin aiheesta, mutta tiistaina alkanut kirppispöytä on vaatinut päivittäisen veronsa joko tavaroiden hinnoittelun, roudaamisen tai pöydän siistimisen suhteen. Täytyy silti todeta, että tavaraa on lähtenyt kiitettävästi uusiin seikkailuihin ja tulostakin ollaan saatu. 
Toisen romu on toisen aarre!

Luetaanko teillä iltasatuja? Meillä luetaan. Ja jos ei lueta, niin kuunnellaan satu cd:ltä. Viimeisimpiä iltasatuja, mitä meillä on kuunneltu tai luettu: 
Maailman paras Katto Kassinen (Astrig Lingren), 
Yökirja - mitä kaikkea tapahtuukaan yöllä (Mauri Kunnas), 
Onneli, Anneli ja orpolapset (Marjatta Kurenniemi) sekä 
erilaisia pienempiä satuja kirjasta Pilvipaimen (Marjatta Kurenniemi).


Tämä viimeksi mainittu kirja tuli meille postissa ihan pari päivää sitten. Olin tätä kirjaa jo hetken aikaa etsinytkin kirppareilta, koska Pilvipaimenta ei enää kaupoista saa ja antikvariaateissa näiden hinta hipoo useita kymppejä. Pilvipaimen on satukokoelma vuodelta 1979. Se on muhkea valikoima rakastetun ja palkitun Marjatta Kurenniemen kauneimpia satuja: herkkiä luonnonsatuja, pieniä hassuja kertomuksia, totisia tarinoita, herttaisia iltasatuja - kaikkiaan 56 tekstiä niiltä neljältä vuosikymmeneltä, mitä Kurenniemi kirjoitti. Minun kirjani löytyi halvalla netistä ja vieläpä erinomaisessa kunnossa. Mieltä lämmitti vielä tieto siitä, että tämä on ensimmäinen painos vaikka ei sillä ollut minulle niin paljon väliä, kuin kirjan kunnolla.

En ole itse lukenut tätä vielä kokonaan, mutta muutama lempisatu luettiin heti pariin otteeseen, kun kirja postiautomaatista haettiin. Nämä sadut ovat tulleet minulle tutuksi ja tytöille kovin rakkaaksi, koska niitä luetaan heille usein mummun ja vaarin toimesta. Heti kun kirja avattiin paketista, nuorempi halusi kuulla minkäs muun kuin:


Alli Ylösalaisin-maassa. Siinä tytöllä - Allilla - kaikki tavarat on aina hujan hajan ja nurin kurin. Eräänä päivänä Alli tutustuu Illaan ja huomaa, kuin eläminen maassa jossa kaikki asiat tehdään täysin päinvastoin ei olekaan mitään herkkua.

Toinen - ja minun mielestäni kovinkin ihana ja hauska satu on:


Tonttu Tohelo ja maailman järjestys. Siinä Tonttu Tohelo toheloi ja saa kaikki asiat joko rikki tai mullinmallin pelkästään tulemalla paikalle. Lopulta Tonttu Tohelo ajetaan pois kotoaan ja hän tapaa Maailman Asioiden Suuren Järjestelijän joka kauhistuu nähdessään Tonttu Tohelon, koska hänen kyseenalainen maine oli jo kiirinyt hänenkin korviinsa.

Tarinat ovat kaunosieluisia, herkkiä ja täynnä elämän tuomaa viisautta. Itse olen laiskistunut kirjojen lukemisessa, mutta tämän kirjaa aion nyt lukea pikku hiljaa, tarina kerrallaan. Arkea myös helpottaa uusi vitriini, jonka mieheni meille entisöi, jonka alahylly sai kaikki tärkeät lastenkirjat, mitä meillä on. Siinä vitriinin edessä on jo tunti jos toinenkin tutkittu kirjoja tyttöjen kanssa... (Vitriinistä tulossa oma postaus lähipäivinä!) 

Nyt lähdemme siivoilemaan taas kirppispöytää, mukavaa pakkaslauantaita teille!

Ei kommentteja: