lauantai 9. tammikuuta 2016

Helpot sämpylät! Ohje!

Heräätkö aamulla tuoreen leivän tuoksuun? Tuodaanko vastapuristettu tuoremehu eteesi, kun istahdat pöytään? Tuoksuuko hampaasi aamuisin pelkiltä ruusuilta? Jos vastasit kaikkiin KYLLÄ, voit huoletta jatkaa elämääsi, koska sinulla on mitä ilmeisimmin paras lääkitys! :) Jos taas asiat eivät ole ihan noin hyvin, kuin ensimmäisellä, voit korjata tämän asian. Hampaitasi en pysty pelastamaan, hajua en muuttamaan ruusuiksi enkä valitettavasti tiedä missä sinä asut, että voisin tulla puristelemaan tuoremehua aamiaispöytään. Mutta tuoreen leivän tuoksun voit itse korjata tällä ihan uudella jutulla - ainakin minulle.

Teet vaan illalla jääkaappiin valmiiksi taikinan kohoamaan ja paistat aamulla tuoreita sämpylöitä. Mikä voisikaan olla parempaa, kuin kunnon oikea voi ja tuore ihan uunista tullut lämmin sämpylä. Voi sulaa leivän päälle ja sormiasi polttelee, mutta et kertakaikkiaan voi olla jo haukkaamatta. Tuliko vesi kielelle? Hyvä. Tässä helppo ohje!

Tee illalla taikina valmiiksi ja laita se yöksi kohoamaan kylmään. Luit oikein, kylmään. Taikina jääkaappiin n.12h kohoamaan, jonka jälkeen taikinan saa nostaa pöydälle ja siitä kylmään uuniin. Sitten vaan pyörittelet pallot ja nakkaat uuniin. No okei, ei tätä ihan jokaisena aamuna ehkä ehdi, mutta kannattaa kokeilla viikonloppuaamuisin tai vapaapäivisin.

Tarvitset 10-12 sämpylään:

3dl maitoa (piimä tai vesikin käy)
15g tuorehiivaa (noin kolmannes paketista)
1tl suolaa
1rkl siirappia
n.5-6dl jauhoja
(mitä vaan jauhoja! sämpyläjauhoja, tavallisia jauhoja,
hiivaleipäjauhoja, kaurahiutaleita yms.)
2rkl öljyä

Kaikki ainekset saavat siis olla kylmiä. Ensin liota hiiva maitoon. Lisää sitten suola ja siirappi. Sitten desi kerrallaan jauhot, minä käytin 5dl sämpyläjauhoja ja 1dl tavallisia. Vähemmän on enemmän jos haluat kuohkeita sämpylöitä!
Lopuksi öljyä.

Kulhon päälle kelmua ja siihen päälle vielä liina. En tiedä mitä virkaa liinalla on kelmun päällä, mutta minä laiton. Tämän näköisenä meni jääkaappiin:


Ja tämän näköisenä tuli sieltä ulos:


Kohoamista ei kuvissa oikein selvästi näe, mutta on taikina kohonnut lähes kaksinkertaiseksi. Sitten vaan taikina pienen määrän kanssa jauhoja pötköksi ja siitä 10-12 palaa. Voit halutessasi pyöritellä sämpylät palloiksi, mutta minä laitoin ne lähes samanlaisena kuin muhkut klik!. Eli vähän neliönmallisesti. Sitten kylmään uuniin 200 asteeseen niin että uunin kuumentuessa taikina ehtii vähän kohota. Vähän pitää tarkkailla koska sämpylät on valmiina, mutta n.20min aika riittänee (riippuu toki paljon kuinka nopeasti uunisi kuumenee).


Ajatukset:
+ nopea taikinan tekeminen
+ ei tarvinnut pohtia onko neste liian kuumaa/kylmää hiivan kannalta
+ aamulla ei mennyt kauaa aikaa, että sai sämpylät uuniin
+ kaappi tyhjeni taas pikkuisen, kun kaikki ainekset löytyivät sieltä.

- melkoisen kovia noista tuli. Voi tietysti olla, että sämpyläjauhot tekevät niistä kovia, koska olin maltillinen jauhojen lisäämisen kanssa.
- kaipasin itse enemmän kohottamista. En usko, että ½-1h kohoaminen liinan alla huoneenlämmössä ennen paistamista olisi ollut huono asia.

Kaiken kaikkiaan ajattelen, että kyllä nämä sen verran hyviä olivat, että täytyyhän näitä kokeilla pienten parannusten kanssa uudestaan :)

Ei kommentteja: