perjantai 8. tammikuuta 2016

Aarikan tontut

Joulu on ohi jo ja koristeet on kerätty ensi kertaa varten säilöön. Tänä jouluna ostin itse miehelleni keräämiämme Aarikan tonttuja ja sain yhden ison itsekin lahjaksi. Jostain syystä erityisesti tänä jouluna (lue: tänä jouluna = jouluna 2015) pienet tontut myytiin kaupoista super nopeaa vauhtia. Lieneekö syynä, että Aarikka on tehnyt mielestäni uuden paluun upeilla uusilla valaisimilla, mm. Reitti-kattovalaisimella ja kauniilla pöytävalaisimilla ja siksi pienet punaiset tontutkin olivat tämän vuoden hittilahja. 

Tontut ovat kaikki materiaaleiltaan puuta ja huopaa. Ne on sesonkituotteita, tehty koriste-esineiksi ja niitä voi käyttää niin koristeena kuin kattauksessakin. Usein - ja niin tässäkin - vain mielikuvitus on rajana tonttujen käytössä! Ihanan syvä punainen väri herättää eloon joulun ja tuo lämpöä pimeän keskelle. Tonttuja on tehty 1970-luvulta alkaen ja 1980-luvulla ne vakiinnuttivat paikkansa tuotannossa. Aarikan historian voit lukea täältä klik! ja ehdottomasti suosittelen vierailemaan Aarikan virtuaalisessa museossa klik! jossa itselläni vierähti hetki aikaa ihmetellen ja ihastellen.

Itselläni tonttuja on kertynyt parin vuoden aikana muutama ja aloinkin mielenkiinnosta etsimään jonkin sortin listausta erilaisista tontuista ja niiden nimistä. Minä kun itse muistan, että äitini on niitä antanut veljilleni lahjaksi männä vuosina eli pitkään ne ovat olleet markkinoilla... Tein siis itselleni tällaisen listan kuvineen, mitä tonttuja minulla on. Tässä ensin pienimmät tontut, kooltaan 9cm korkeat.















Sitten keskikokoiset tontut, korkeudeltaan 11cm.




Ja lopuksi isoimmat tontut, korkeudeltaan 18cm



Vielä lisää tonttuilua:





"Aarikka haluaa olla ilontuoja, inspiroija:
Eläkää aarikkasatua missä olettekin, minne menettekin. 
Missä on harmaata ja kylmää, sinne sytyttäkää pieni lämmin liekki 
ja helisyttäkää puisia palleroita. 
Lahjoittakaa ystäville hopean kimallusta ja muodon rikkautta. 
Siellä ilo elää ja kasvaa." 

(Mainosteksti vuodelta 1969, ote Aarikan sivuilta klik!)

Ei kommentteja: