sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Kaasa-sisustustakka.

Pari vuotta sitten Iittala toi markkinoille Kaasa-sisustustakan. Minä en moisesta paljoakaan innostunut, mutta äitini monesti mainitsi puheissaan tuon karpalon värisen Kaasan ja mielenkiintoni heräsi. En kuitenkaan siinä vaiheessa siitä niin piitannut ja hintakin oli aika muhkea...

Kunnes. Viime viikolla kävimme mieheni kanssa pyörähtämässä keskustassa. Siellä Sokkarilla oli jo alennetuista tuotteista lisäale ja kävimme siellä kiertämässä. Pari mukia löysin ja olin jo menossa kassalle kunnes T pyysi luokseen. Hän oli parkkeerannut alepöydän ääreen jossa oli karpalon värinen Kaasa. Kertoi, kuinka hän oli tätä salaa jo ennemmin katsonut ja meille halajanut. Hän laski alet ja alkoi puhua minua ympäri. Sydän pamppaillen se kuljetettiin kassalle, jossa minulla oli tilaa sitä hieman vielä tutkia. Kaasa oli viimeinen ja siitä löytyi pari pientä nirhaumaa uloimmasta lasista. Se ei tietysti käyttöä haittaisi, koska sisälasi oli se joka ensisijaisesti blokkasi lämmön, mutta... Siinä sitä sitten oltiin. Minä kahden vaiheilla, että tuollainen sisustustakka ja T oli sitä mieltä, että ostetaan. Kassalla ollut harjoittelijatyttö näppäili hinnan ja pyysi esimiestään katsomaan uloimmassa kuoressa olevia nirhaumia. Hinnasta putosi pari kymppiä luoden mukavan tasasumman. Ja niin se sitten ostettiin. Minua ihan oikeasti JÄNNITTI! Vatsaa kiersi ja ties minkälaiset kylmät ja kuumat aallot sitä pyyhkäisi minut päästä varpaisiin. Takaraivossa jyskytti ajatus, että kyllä äiti tämän minulta ostaa, jos en sitten kotona enää pidäkään... Ja nyt se on täällä kotona. Karpalon värinen, 255mm kokoinen sisustustakka.


Onhan se kaunis kun siinä liekit leiskuvat illan hämärässä. Ei siitä lämpöä juurikaan tule, mutta vähän kuitenkin. Se ei todellakaan sovi juuri nyt vallitsevaan sisustukseen värinsä puolesta! Mutta sovittiin, että se saa majailla tuossa tv-tason päällä siihen saakka, kunnes etanolipurkki on kulutettu loppuun. Sitten se saa mennä nukkumaan kesäksi untaan ja herätä taas syksyn pimeinä iltoina. Itselläni heräsi kuitenkin huoli tulipalon mahdollisuudesta. Sammutuspeite tuotiin lähemmäs olohuonetta ja palovaroitin testattiin. Edelleen epäilytti pitää Kaasaa kaitaliinan päällä ja vastoin mieheni tahtoa hain meille Sarpaneva Steel teräsvadin Kaasan alle.


Kaasaa on tuon teräsvadin avulla helpompi liikutella, kun ei aina tarvitse poistaa laseja kokonaan ja koota taas uudestaan. Vaikka eihän tuon kokoaminen mitään ydinfysiikkaa ole! Ulompi kuorilasi vaan pois ja sitten suojalasi. Lopuksi kaikki ruostumattomat teräsosat ja siirto on mahdollinen. Nyt kuitenkin mieli on levollisempi tuon alla olevan teräsvadin kanssa ja olenkin hieman rentoutunut Kaasan käytössä.

Loppuun hieman tietoja Kaasa-sisustustakasta.

Kaasa-sisustustakka on Ilkka Suppasen suunnitelema. Se tuo kauniilla ja modernilla tavalla elävän tulen sisälle kotiin. Sen muotoilun taustalla on muinaisille merenkulkijoille tärkeä merimerkki - kaasa. Tässä kohtaa piti vähän googletella, että mikä sellainen merimerkki kaasa oikein oli. Wikipedia tiesi kertoa, että "Kaasat olivat muinaisia merimerkkejä, joita käytettiin Perämeren rannikoilla. Kaasat oli koottu kivistä tai puusta, ja ulkonäöltään ne muistuttivat syttymätöntä riu'usta koottua nuotiota tai kokkoa. Jotkut kaasat olivat opasteita merenkäyntiä varten, toiset merkitsivät hyvää verkonlaskupaikkaa. Joskus kaasa oli tai kaasan päällä oli vihollisesta varoitava nuotio. Sana kaasa on tullut sanasta kasa eli röykkiö."

Mikä? Kaasa-sisustustakka
Suunnittelija? Ilkka Suppanen
Valmistaja? Iittala Group Oy Ab
Koko? 255mm ja 475mm
Paino? n.3kg (255mm)
Muuta? Toimii etanolilla, palamisaika 4-6h.
Pohja ruostumatonta terästä.
Sisäosa kuumuutta kestävä lasiosa ja
ulompana suupuhallettu kuori jossa mahdollinen väri.
Värit? Karpalo, harmaa ja kirkas
Käyttöohjeet? klik!
Lisäksi? samaan sarjaan kuuluvat Kaasa kynttilälyhdyt:
Aavikko, karpalo. harmaa ja hiekka 141x115mm
Palkinnot? Kaasalle on myönnetty vuonna 2012 kansainvälisesti arvostetun Red dot -muotoilukilpailun korkein mahdollinen tunnustus: Best of the best.
Vinkki? Sarpaneva Steel teräsvati 32cm sopii erinomaisesti 255mm Kaasan alustaksi.


Tuolta Kaasa näyttää kun se on päällä. Tulenliekki on kyllä yksi kaikkein rauhoittavin elementti, kun sitä voi iltaisin tuijotella ja ajatukset saavat vaeltaa rauhassa. Mitä tuo sitten maksoi? Ovh Iittalan sivuilla tälle kyseiselle karpalon väriselle sisustustakalle on 429€ ja me maksoimme siitä kaikkien alennuksien jälkeen 150€. Vähän se tuntui minusta alennuksien jälkeen ylihinnoitellulta silti, mutta harvoimpa T mitään oikeasti haluaa ja miksen minä sitä jotain hänelle soisi :)

Ei kommentteja: