tiistai 14. heinäkuuta 2015

Kesälomaprojektin keskeytys: kuteet loppuivat kesken!

Olisihan se pitänyt arvata, että kuteet loppuu kesken! Matto ei ole vielä valmis, mutta kuteet loppuivat jo nyt, kun eilen villiinnyin aivan vallan ja virkkasin äsken viimeiset silmukat mitä pystyi. Tällainen siitä tuli! Kokoa on 85cm halkaisijaltaan, puuttuvat 15-40cm virkkaan kotona.Aika keskellä on pieni tahra, kun kotona oli tippunut tomaattia valkoisen kuteen päälle ja tämä matto joutaa pesuun, kun se valmistuu. Lilli-ontelokudetta suositellaan kasteltavaksi ennen virkkaamista, mitä minä en ole koskaan tehnyt. Lankavan sivujen mukaan se kutistuu n.15-20% eli nähtäväksi jää, millainen matto minulle tulee, kun tämän tästä valmiina saan pestyä ja paikoilleen lattialle. Uskoisin kuitenkin, että tämän huomioon ottaen teen matosta vähän isomman, kuin mitä tarve vaatii ja pesun jälkeen se on helppo muotoilla taas sopivaksi. Tätä Lilliä suositellaan pestäväksi hienopesussa 40 asteessa...

Tiesitkö, että usein virkatut matot alkavat ns. lainehtia, kun virkkaa isoja uloimpia kerroksia? Tätä voi jonkun verran yrittää tasoittaa lisäämällä ja/tai vähentämällä silmukoita, mutta syytä suureen huoleen ei ole. Jos laineilu on vähäistä, mattoa voit huoletta venytellä ja kastella. Olen itse kastellut omani lähes poikkeuksetta sumutinpullolla lähes märäksi ja sen jälkeen kävellyt maton päällä niin, että se on tallattu suoraksi. Kuivuessaan matto ei laineile! Tämä tosin voi olla päätelmä nyt siitä, että koska ontelokuteet kutistuvat kastuessaan, siksi niitä saa kastelemalla pienemmäksi. Nerokasta! :)

Sormeni syyhyävät jatkamaa, mutta vaikka olemmekin mökillä Lahden läheisyydessä, jossa Kärkkäisellä myydään näitä ontelokuteita, taidan silti jättää maton kotiin viimeisteltäväksi. Harmaata kyllä tarvitsen lisää, kimalle-valkoista on kotona kilon vyyhti... Ehkä siellä Kärkkäisellä tulee kuitenkin piipahdettua, kun jatkamme matkaa loppuviikosta pääkaupunkiseudulle jossa sukuloinnin lisäksi tarkoitus olisi piipahtaa ainakin Asuntomessuilla Vantaalla.

Mitäs pidät matosta? Itse pidän kovasti noista väreistä! Tuo kimalle-valkoinen sopii kuin nenä päähän tuon harmaan ja valkoisen kaveriksi. Tarvitsen ainakin kylppärin ovelle vielä suorakaiteen muotoisen maton, ehkä teen sen pelkästään kimaltavasta kuteesta :)

Ei kommentteja: