tiistai 23. kesäkuuta 2015

Pesto + pestopasta

Erehdyin pari viikkoa sitten kokeilemaan itse pestoa. Siis tekemään alusta asti pestoa. Olen ennen tyytynyt kaupan valmiisiin, mutta nyt kun näin valon ja maiston tätä taivaallista pestoa, en ikinä palaa vanhaan. Ohje on hieman muokattu monista eri ohjeista, mitä googlettelin.

Pesto:
öljyä n.2dl (rypsi-/oliiviöljyä)
basilikaa 2 pientä ruukkua / 1 iso ruukku
parmesan juustoa n.50g
pinjansiemeniä n.100g
pari valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria

Tarvitset vielä silppurin / sauvasekoittimen.

Tee näin:
1. Laita silppuriin (minulla vanha Philipsin) öljyä ensin dl (lisää matkan varrella loput) ja pinjansiemenet. Silppua.
2. Lisää basilikan lehdet silppuriin, minulla ne menivät kokonaisina silpuksi, mutta pilko tarvittaessa.
3. Lisää parmesanjuusto. Minusta parasta parmesanjuustoa on Castelli Parmigiano Reggianoa juusto, mitä myydään sekä lastuina että 100g pötkönä. Silppua.
4. Lisää taas öljyä, jos alkaa näyttää siltä että on kuivaa. Yleensä laitan tosiaan lähemmäs 2dl rypsiöljyä, koska en pidä oliiviöljyn mausta.
5. Lisää vielä valkosipulinkynnet. Tämä on ihan makuasia, mutta 2-3 riitti minun makuuni :) Muista silti, että valkosipulin maku alkaa syventyä vasta hetken kuluttua, eli malttia!
6. Suolaa ja pippuria saa laittaa n.tl molempia. Laita ensin vähemmän ja makustele.

Anna maustua hetken jääkaapissa. Mitä pitempään tämä on jääkaapissa, sitä enemmän öljy alkaa puskea peston pintaan. Tämä ei ole haitallista, sekoitat vaan peston pohjia myöten, kun sitä taas käytät.

Tein eilen tätä pestoa ja voi pojat kun oli hyvää! Sopii täydellisesti ciabatta leivän, tomaatin ja mozzarellan kaveriksi. Sopii myös kastikkeeksi pastalle, mitä tänään söimme päivälliseksi:


Lisänä tomaattia ja mozzarellaa, nams!

Ei kommentteja: