sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Pääsiäiskuppikakut (sisältää ohjeen)


Pääsiäisen (ja tytön 5-vuotis kaverisynttäreiden) kunniaksi tein pieniä suupaloja, sitruunaisia kuppikakkuja. Ohje on itse kehittelemäni (ja useasti kokeilemani) ja sitä voi muokata erilaisilla maku-aineilla. Tähän versioon laitoin mukaan sitruunankuoren sekä sen mehun ja maun tarkistamisen jälkeen vielä hyppysellisen sokeria :) Tein tämän ohjeen kaksinkertaisena yhden sitruunan raasteella. Taikinasta tuli paksua ja helposti vuokiin lusikoitavaa. Kaksinkertaisesta taikinasta tuli pellillinen näitä pieniä kuppikakkuja (n.30) sekä 12 keskikokoista ja vielä 2 isoa vuokaa.  

OHJE noin 30kpl pieniä kuppikakkuja:
3 kananmunaa (huoneenlämpöistä)
2½dl sokeria
1½tl vaniljasokeria
100g voita
1dl maitoa
3½-4dl jauhoja
2tl leivinjauhe
Ripaus suolaa

Lisäksi tarvitset:
2dl kermaa
2tl vaniljakreemijauhetta
1tl vaniljasokeria
Valkoista tai keltaista marsipaania (ja valkosipulipuristimen)
Pieniä suklaamunia

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen
2. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi
3. Sulata mikrossa voi ja lisää siihen maito. Sekoita munasokerivaahtoon.
4. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi taikinaan.
5. Pese ja raasta sitruunankuori (pelkkä keltainen kuori osa!) sekä purista puolikkaan sitruunan mehu taikinaan. Sekoita ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa sokeria, jos taikina on liian kirpeää.
6. Täytä vuoat 2/3 taikinalla
7. Kypsennä n.15min

Huom! Voit myös pursottaa taikinan vuokiin keskikokoisella tyllalla. Jos taikina on kuitenkin löysää, lisää jauhoja niin, että saat siitä paksua, eikä se näin ollen valu pursotinpussista tai lusikoista.

8. Kun kuppikakut tulevat uunista, muista jäähdyttää ne.
9. Sen jälkeen vatkaa kerma, lisää heti vaniljakreemijauhe sekä vaniljasokeri. Huomaa, että vaniljakreemi tekee kermavaahdosta vähän kovempaa, eli tarkkaile vaahdottamista.
10. Purista marsipaanista pitkää nauhaa valkosipulipuristimella.
11. Pursota kuppikakkuihin pieni nokare kermaavaahtoa, joka pitää marsipaanin sekä suklaamunan paikoillaan.
12. Ota spagetin näköistä marsipaania ja aseta kermavaahdon päälle niin, että keskelle jää suklaamunalle kolo.
13. Kuppikakun koosta riippuen, laita suklaamuna tai -munia koloon.



Ensimmäisen kokeiluerän tein lauantaina veljen perheelle, jonne vanhempani olivat tulleet remonttiapuun. Siinä käytin sekä suklaamunia, että tuollaisia vaahtokarkkimunia. Minusta kuitenkin nämä ensimmäisten kuvien suklaamunat ovat aidomman näköisiä, kun niissä on suklaaroiskeita pinnallakin. 


VINKKI! Jos haluat hieman erilaista väriä pääsiäispöytään, voit kokeilla tätä: laita kuppikakkuihin pari ruokalusikallista kaakaota ja laita päälle vihreää marsipaania. Näin saat ns. ruskean mullan (suklaakuppikakun) jonka päällä on ruohikko (vihreä marsipaani) missä on pääsiäisiä suklaamunia.

Ei kommentteja: