lauantai 21. maaliskuuta 2015

Koululaisen kuulumisia

Meilläpä sattui sellainen kumma juttu, että tytöt tulivat siis viikko sitten perjantaina meidän kotiin ja koululaisella oli sormenpään kokoinen rakko pikkurillin sivussa. Valitteli, että on kipeä, mutta ei osannut kertoa mistä se oli tullut vaikka kovasti kyseltiin... Rakon keskellä oli kuitenkin pienen pieni reikä, jossa kiilsi jotain. Yritettiin porukalla katsoa, että onko se kivi vai lasinsiru, mutta mitään ei oikein nähty tai saatu pois. Laitoin haavan päälle rakkolaastarin ja asia oli kunnossa. Tai niin luultiin. Parin päivän päästä laastari otettiin pois. Laastarin alta paljastui, että rakko olikin suurentunut niin isoksi, kuin mitä laastari sen päällä oli.


Tässä vaiheessa soitin sairaanhoitajaystävälleni ja hän ohjeisti huuhtelemaan pelkällä vedellä, laittamaan päälle muutaman rasvalapun ja paketoimaan kevyesti.


Aamulla kirjoitin kouluterveydenhoitajalle lapun, missä kerroin mitä oli tapahtunut ja mitä rakolle oltiin kotona tehty ja kysyin ohjeita jatkohoitoon. Terkkari soitti samana päivänä ja ihmetteli moista rakkoa itsekin, mutta sanoi hoidon olleen kaikin puolin hyvää. Jos rakko tulehtuisi, niin sitten yhteys lääkäriin.

Seuraavana päivänä koulussa liikkatunnilla koululaiselta oli irronnut side kädestä ja alta paljastui vieläkin isompi rakko. Terkkari soitti meille ja mies lähti käyttämään koululaista lääkärissä iltapäivällä. Lääkäri sekä sairaanhoitaja molemmat ihmettelivät moista rakkoa. Lääkäri jopa soitti ihotautilääkärille konsultaatiopuhelun. He yhdessä pohdittuaan ja ihmeteltyään, että eikö niitä rakkuloita todella ole muualla, he päättivät kokeilla antiseptista voidetta sekä antibioottihoitoa. Sairaanhoitaja puhkaisi rakon ja tältä se näytti yhden päivän rasvauksen ja antibiootin jälkeen:


Perjantaina tytöt menivät toiseen kotiinsa ja hoitovastuu siirtyi sinne. Jännä nähdä kyllä, että millainen jälki tuohon pikkurilliin jää vai jääkö mitään. Tai ylipäätään, että mikä tuo oikein oli? Ei siellä mitään lasinsirua tai kiveä ollut, koska sitä pystyi ihan reippaasti painelemaan ilman, että koululainen älähti. Jos siellä sellainen olisi ollut ja siitä kohtaa olisi painanut niin ihan varmasti olisi sattunut. Rakkolaastari selvästi ei sopinut vaan sen vaikuttavat aineet jotenkin sai rakon ärhäköitymää noin. Onneksi tytön yleiskunto ei heikentynyt mitenkään, eikä hän suuremmin valitellut kipua. Syynä saattoi olla myös se, että hän kaatui aika pahasti saaden muutaman ruhjeen ja mustelman ja raapauksen, kun juoksien kaatui soraan. Jalkoja ja pyllyä kolotti enemmän :)

Onko jollain tietoa, mikä tuo oikein oli? Vai oliko se vaan rakko, johon ei sopinut rakkolaastari ja jonne meni kuin menikin jotain bakteereja, että se suureni.


Ei kommentteja: