lauantai 10. tammikuuta 2015

Riisipuuro vol 1 ja vol 2

Minä olen aina inhonnut riisipuuroa. Vuosia ja vuosia söin sitä lapsuudenkodissani aina yhden kerran vuodessa, jouluisin. Vain todetakseni, että se on edelleen niin pahaa, että sitä ei voi muulloin syödä. Sitten tapasin mieheni, joka pitää riisipuurosta ja aloimme tekemään sitä uunissa. Nyt kuitenkin halusin koittaa vähän erilaista tekotapaa. Uunissa kun riisipuurosta tulee niin kuivaa, vaikka sitä kuinka sekoittaa ja vahtii vierestä. Päätin siis tehdä meidän uutukaisessa Sarpanevan padassa yön yli hautunutta riisipuuroa, nam.Tuollaista siitä tuli! Mies ja tytöt sitä aamulla söivät, ei kuulemma ollut maussa vikaa, vaikka itseäni se epäillytti niin, että en tuohon koskenut. Mikä siis meni vikaan? Ohje oli normi:

1l maitoa
2dl puuroriisiä
½tl suolaa

Kaikki uuniin, hautumaan alhaiseen lämpöön yöksi (7-8h). PAH! Laktoositon maito, sinä viheliäinen viimeinen ystäväni. Puuro oli tosiaan uunissa 80 asteessa sen 7 ja ½ tuntia. Lisäksi laitoin mukaan pari desiä kermaa. Ei tullut mitään!

VÄLTÄ: Laktoositonta maitoa, varsinkin sitä punaista koska se värjää puurot.

Riisipuuro vol 2.


Jo näyttää paremmalta!! Tämä kauneus maistui taivaalliselta, ihanan samettiselta ja pehmeältä. Tämä tehtiin näin:

1l punaista maitoa (EI laktoositonta)
2dl kermaa
2dl puuroriisiä
4dl vettä
½tl suolaa

Keitin ensin 2dl riisiä 4dl:ssa vettä niin, että vesi imeytyi riiseihin. Sen jälkeen heitin mukaan maidon ja kerman vähän kerrallaan, pienellä lämmöllä. Tämä oli tärkeä vaihe: pieni lämpö ja vähän maitoa/kermaa kerrallaan. Missään vaiheessa ei maito/kerma saa kiehua! Keittelin tätä n.20min jonka jälkeen nostin padan liedeltä toiselle (kylmälle) liedelle ja annoin hautua kannen alla 45min. Tämän jälkeen testailin ja maistoin, mutta tässä vaiheessa riisipuuro oli vielä liian vetistä. Laitoin uudestaan liedelle (pieni lämpö!) ja annoin muhia 30min, jonka jälkeen nostin taas liedeltä ja annoin muhia aamuun saakka. Aamulla lisäsin puuroon suolan. (Suola kannattaa lisätä vasta valmiiseen riisipuuroon, koska se "vesittää" puuroa.) Mikron kautta aamupalapöytään ja ihanaa riisipuuroa lounaaksi!

Vaikka olenkin ruokavalioltani laktoositon, pystyn näin talvisin käyttämään enemmän maitotuotteita ja kestän laktoosia paremmin. Siksipä nyt lopetan kokonaan laktoosittoman maidon käytön riisipuurossa, koska tuo ensimmäinen versio ei todellakaan ollut mikään herkku silmille! Näytti enemmänkin puoliksi maksalaatikolta ja hiekalta!

Meillä tätä syödään ensi viikolla uudestaan ja ehkä myös tyttöjen kanssa taas meidän viikolla, koska aamupalapöydässä tätä pyydettiin heti lisää. Liekö tuo punainen maito ja kerma joka nostattaa makunystyrät.... 

Muista ARVONTA! Vielä ehtii huomisen ajan, sitten arvonta päättyy ja julkistan voittajan!

Ei kommentteja: