maanantai 7. maaliskuuta 2016

Helppo ja nopea porkkanakeitto.

Kun 2003 vuonna sairastuin tyypin 1. diabetekseen, samalla kertaa allergisoiduin sekä raa'alle porkkanalle että banaanille ja maitokin piti vaihtaa laktoosittomaan. Ei niillä varmasti ole mitään tekemistä keskenään, tai sitten on, kuka tietää. Mutta niin vaan kävi.

Porkkanattomuus on minulle ollut vähän kovempi pala, kuin banaanittomuus. Koska en syö juurikaan lihaa niin joskus otti koville syödä kasvisruokaa, koska täällä suomessa porkkana on toinen peruna. Sitä sai aina varoa. Ja ettei elämä olisi liian helppoa, niin jostain syystä aina välillä pystyin syödä porkkanaa vain vähän kypsennettynä ja välillä sen piti olla niin kypsää, että varmasti kaikki vitamiinit oli keitetty niistä pois. Jossain vaiheessa paikallistin ongelman ja sen ratkaisun siihen, että kesäisin syödyn porkkanan piti olla kypsääkin kypsempi, että se ei aiheuta oireita ja taas talvisin rajaa pystyi hieman venyttämään.

Aina kun tytöt ovat meillä, suunnittelen ruokalistan melko tarkasti. Aamu-, väli- ja iltapalat on listattu erikseen, samoin lounas ja iltaruoka ja vieläpä herkut. Lista löytyy jääkaapin ovesta ja siihen on hyvä palata, eikä tarvitse aina miettiä, että mitäs sitten syötäisiin, kun ruoka-aika on jo käsillä. Helpottaa huomattavasti tällaisen järjestelyfriikin ajatuksia, kun jotain on jo mietitty ja siitä on mustaa valkoisella listan muodossa. Tänään lounaaksi oli vuorossa riisipuuroa. Jep. Riisipuuroa. Siitä maidosta, mikä on edelleen pakkasessa kylmässä. Pikainen paniikinomainen silmäys jääkaappiin ja näin ison säkin porkkanoita. Porkkanakeittoa siis! Eilinen lounaamme näytti tältä:


Nopea ja helppo ohje!

1kg porkkanoita
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
vettä
kasvisliemikuutio
2dl ruokakerma
100-200g fetaa
suolaa
pippuria
timjamia (tuoretta tai pussista)

Keitä pilkotut porkkanat ja sipulit vedessä kypsäksi. 
Laita mukaan kasvisliemikuutio.
Kun kasvikset on kypsiä, kaada puolet vedestä pois. 
Sekoita kasvikset sauvasekoittimella tasaiseksi.
Lisää feta ja kerma
Lisää mausteet.

Tee halutessasi krutonkeja eilisestä leivästä pilkkoen ne ja paistamalla niitä öljyssä pannulla pienen hetken, kunnes ne ovat rapeita.

Siinäpä se! Söin kaksi lautasellista ja aivan liian myöhään vatsasta tuli tieto aivoihin, että vatsa on jo täynnä :)

Ei kommentteja: