tiistai 22. joulukuuta 2015

Joulukalenterin luukku 22. Riisipuuro.

Jaoin tammikuussa (klik!) ohjeen riisipuuroon, jota olen siitä lähtien tehnyt varmasti kerran kuussa. Mies ja lapset pitävät siitä kovin ja minäkin - vaikka riisipuuro ei koskaan ole ollut minun lemppariani. Ennen se oli lähinnä sellainen joka jouluinen perinne maistaa sitä vain siitä syystä, että voi sanoa maistaneensa ja sillä pärjäsi helposti taas seuraavaan jouluun. Nyt kuitenkin asia on muuttunut ja haluan jakaa tämän ohjeen kanssanne, jolla - ainakin meidän perheen mielestä - tulee parasta riisipuuroa ikinä.

Tämän riisipuuron minä teen Sarpanevan 3l (klik!) padalla, jossa on emaloitu sisäosa joka takaa tasaisen kypsytyksen. Olemme kyllä kaikenkaikkiaan oltu tähän pataan täysin tyytyväisiä! Tällä valmistuu lihakeitot, puurot ja karjalanpaistit suussa sulavaksi. Joskus ajattelin kokeilla tehdä leipää tällä padalla, mutta jääköön se ehkä ensi vuoteen. Padan lisäksi tarvitset vettäpuuroriisiä, punaista täysmaitoa 1l ja 2dl kermaa. Suola lisätään vasta aivan lopuksi, koska se vetistää puuron. Kanelia ja sokeria kukin lisätköön oman maun mukaan!

Laita ensin 4-5dl vettä ja n.3dl puuroriisiä pataan. Keitän yleensä hellan vitosella koko ajan sekoitellen siihen saakka, kunnes vesi on imeytynyt riisistä. Lisää sitten kolmannes maidosta ja sekoita. Sekoittamisen täytyy tässä vaiheessa olla jatkuvaa! Jos maito alkaa kiehua yli, ota se heti pois hellalta ja pienennä lämpöä! Kun maito on lämmennyt ja melkein kuplii, lisää taas kolmannes maitoa. Toista vielä kaksi kertaa, lisäten viimeinen kolmannes maitoa ja lopuksi 2dl kermaa. Sekoita niin kauan, että puuro on kiehumispisteessä mutta ei kiehu. Ota sitten pois levyltä ja laita padan kansi päälle. Anna muhia itsekseen n.45min jonka jälkeen käy katsomassa miltä puuro vaikuttaa. Usein tässä vaiheessa riisi on vaipunut padan pohjaan ja kun sen sekoittaa tasaiseksi, sen voi vielä kerran lämmittää hellalla (mieto lämpö) ja antaa vetäytyä vielä vartin. Joskus tätä toimenpidettä ei tarvitse ja puuroa voi syödä jo 45min hautumisen jälkeen. Lisää tässä vaiheessa ½-1tl suolaa ja sekoita. Tarjoillaan kuumana sokerin ja kanelin kera. Tai voi siihen laittaa makunsa mukaan rusinsoppaa tai pelkkää suolaa, niin kuin minä puuroni syön... Tarkoitus on kuitenkin, että riisipuuro on ihanan samettista ja siinä on vielä sopivasti nestettä mukana. Tämän takaa ensimmäisessä vaiheessa tehty vesi+puuroriisi keitos, jolloin riisin pinta saadaan rikki ja se imee ensihätään vettä eikä kaikkia maitoja.

Toivottavasti sanalliset ohjeet auttaa teitä tekemään tätä ihanaa riisipuuroa, joka minulla onkin tuolla hautumassa padassa samalla kun siivoilen.

Ei kommentteja: