keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Raparperipiirakka - sisältää ohjeen.

Voi pojat että tein hyvää raparperipiirakkaa!! Eilen käytiin ystäväni luona, joka perkasi raparperipuskan meille mukaan. Vähän epäillen niitä mukaani otin, koska lähinnä mieheni niitä meille halaji hillon ja piirakan muodossa... Sitten googlettelin ohjeita. Tähän piirakkaan piti ensin pilkkoa raparperit ja keittää ne hillokkeeksi (miten se eroaa hillosta, voin vain arvata. Ehkä siten, että tähän käytettiin tavallista sokeria eikä hillosokeria). Tein hillokkeen eilen että se jäähtyi kunnolla. Tänään oli vuorossa marenki ja piirakan pohja. Aikaa tähän meni ehkä se puoli tuntia ja uunissa 20min. Pikainen jäähdyttely ja kokoaminen. Sanoisin, että tunnin homma. Ja todellakin sen arvoista! Syötiin kaikki neljä kukin kaksi palaa piirakkaa iltapalan jälkeen, enkä usko että tuo tuolla jääkaapissa kauaa säilyy. Onneksi tein hilloketta litran ja tuohon meni n.250g (tosin aika vetistä, vedet poistettuna hilloketta on varmasti määrällisesti vähemmän). Voi tehdä viikonloppuna uuden satsin. Haluatteko ohjeen? Tässä olkaa hyvä:

Hilloke
Raparpereita
n.2dl sokeria

Pese ja pilko raparperit. Päätä itse kuoritko niitä vai et, minä kuorin. Keitä hiljalleen niin, että raparperit ovat pehmeitä. Maista ja lisää sokeria tarvittaessa - älä kuitenkaan liikaa. Hillokkeen kuuluukin olla terävää. Anna jäähtyä kunnolla - tee mahdollisuuksien mukaan tämä tunteja aiemmin tai edellisenä päivänä.


Laita tässä välissä uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sitten sulata pohjaan tuleva voi ja anna sen jäähtyä sen aikaa, että teet marengin.

Marenki
3 valkuaista
1,5dl sokeria

Erottele keltuaiset valkuaisista kahteen eri kulhoon. Lisää valkuaisiin sokeri ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Marenki on valmista, kunnes voit kääntää kulhon väärinpäin, eikä marenki valu alas. Laita valmis marenki odottamaan, että teet pohjan.

Pohja
3 keltuaista
1,5 dl sokeria
150g sulanutta voita
1,5dl maitoa
3dl jauhoja
1,5tl leivinjauhetta

Sekoita kaikki aineet keskenään vatkaimella.
Levitä sitten nuolijalla pohja leivinpaperin päälle uunipellille. Pohja (ja marenki) paisuu, joten sitä ei tarvitse levittää ihan reunoja myöten. 


Levitä sitten marenki pohjan päälle nuolijalla. Uunin alatasolle 20 minuutiksi. 

^ pohja ja marenki paisuu.

Anna sitten pohjan jäähtyä. Tämä tapahtuu nopeiten, kun nostat varovasti leivinpaperilla piirakan pöydälle jäähtymään. Leikkaa sitten pohja kahtia. Nosta tarjoiluastian (meillä leivinpaperi tarjottimen päällä) päälle toinen puolikas.

Sitten on vuorossa hillokkeen ja creme fraisen (ranskankerman) levitys. Hilloke oli sen verran vetistä, että se kannattaa siivilöidä tai puristella ylimääräinen neste pois. Ei kaikkia nesteitä, mutta suurin osa. 


Levitä sen jälkeen tarjoiluastian päällä olevan pohjan päälle hilloke sekä creme fraise. Nosta sitten toinen puolikas päälle, marenkipuoli ylöspäin. Eikä muuta kuin herkuttelemaan! 

Ohje on pienillä muunnoksilla Kati Napan ja se on esitetty Huomenta Suomessa joskus 90-luvun alussa. Kestosuosikki siis!

Ei kommentteja: