sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Omavarainen vappu.

Vappu tuli ja meni, minä makasin lähinnä sohvalla. Ylähengitystiet ovat olleet niin tukossa, että eläminen (lue: hengittäminen) on ollut erityisen hankalaa jo viikon päivät. Eikä voi sanoa mitään positiivista, hengitys kulkee, mutta limaa on edelleen ja se on vaan siirtynyt muualle esim.keuhkoihin. Joten sympatiat kaikille teille, jotka olette flunssan kourissa siellä kotona, koittakaa jaksaa.

Tänä vuonna kuitenkin olin omavarainen ja tein itse siman. Ihan ensimmäistä kertaa! Tosin tajuttuani, että se on tehty pelkästään sokerista, ei diabeetikko sitä voinut hyvälläkään omalla tunnolla paria lasillista enempää juoda. Ihan hyvää siitä silti tuli ihan tällaisella perus ohjeella:

4l vettä
500g fariinisokeria
2 sitruunan mehu  ja kuori
herneen kokoinen pala hiivaa
sokeria, rusinoita

Ensin kiehautin 2l vettä ja kaadoin sen fariinisokerin päälle. Lisäsin loput vedestä joukkoon (suoraan vesihanasta), anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Ota seoksesta ½dl seosta ja liota siihen hiiva. Purista sitruunoiden mehu ja kuori sitruunat. Kuori niin, että mahdollisimman vähän sitruunan kuoren alta olevaa valkoista pääsee mukaan, se on kitkerää. Lisää sitruunamehu ja -kuoret seokseen. Lisää hiiva. Anna seoksen olla (meillä oli sangossa) 1 vuorokausi. Pullota sima sen jälkeen. Muista laittaa pullojen pohjalle ripaus sokeria (n.1tl) ja rusinoita. Älä täytä pulloa kokonaa ÄLÄKÄ SULJE PULLOA TIIVIISTI! Sima käy huoneenlämmössä 3-4vrk tai viileässä n.viikon. Sima on valmista, kun rusinat ovat nousseet pintaan.


Vappuaattona soittelin äidin kanssa, joka kysyi olenko paistanut munkkeja. Ajattelin, että en niitä teekään, mutta äitini kertoi, kuinka oma mummani on aikoinaan tehnyt meille pikamunkkeja (eli kouran mokkoosia) ja ne on niin helppoja tehdä, että en voisi epäonnistua. Tuumasta toimeen tällaisella ohjeella:

5dl jauhoja
½dl sokeria
1tl suolaa
3tl leivinjauhetta
2tl kardemummaa
2½dl maitoa
2dl kermaa
2kpl munia

auringonkukkaöljyä paistamiseen ½-1l
sokeria

Ensin kuivat aineet kaikki keskenään ja lisäsin siihen maidon, kerman ja munat. Öljy oli kiehumassa hellan kolmosella. Öljy alkaa liikkua pohjassa, kun se on tarpeeksi kuumaa. Voit koittaa ensin pienellä nokareella taikinaa: pudota se öljyyn ja jos se jää pintaan ja alkaa ruskistua on öljy tarpeeksi kuumaa. Jos se painuu pohjaan, odota vielä hetki. Jos sinulla on mittari, öljyn pitäisi olla 180 asteista.Kun öljy on tarpeeksi kuumaa, laitoin puolikkaita ruokalusikallisia taikinaa öljyyn. Nämä pikamunkit kääntyilevät öljyssä itsekseen, mutta hyvä paistoaika on n.4min per munkki, että ei tule taikinaisia. Ensimmäiset munkit on syytä tarkistaa, näin tiedät laskea tai suurentaa hellan levyä isommaksi tai pienemmäksi. Öljystä munkit paperin päälle ja hieman jäähdyttyään kierimään sokeriin. Nautitaan kylmän maidon tai asiaankuuluvasti siman kera!

Ja pieni varoituksen sana: älä missään tapauksessa laita vettä kuumaan öljyyn. Pienikin määrä vettä voi aiheuttaa tulipalon. Tämän vuoksi älä päästä lapsia keittiöön, kun uppopaistat jotain öljyssä ja pidä palosammutin tai -peite käden ulottuvilla. Pelkkä kattilan kansikin on kätevä olla lähellä, sillä saa tukahdetutta pienet liekit kattilasta.Näitä munkkeja voi tehdä arkenakin, taikinaa kun ei tarvitse kohotella! 

Mites teillä vappu sujui?

Ei kommentteja: