lauantai 26. syyskuuta 2015

Valoa pimeään

Vuodenajat. Nuorena olin sitä mieltä, että haluan muuttaa täältä kylmästä typerästä Suomesta kauas pois lämpimään heti kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Eipä ne tarjoukset oveani tulleet kolkuttelemaan, onneksi. Rakastan Suomea. Rakastan vuodenaikoja. Rakastan sitä, että tämä vuodenaikojen vaihtuvuus on sisäänrakennettu minuun niin, että koko kroppa alkaa jos elokuun jälkeen kaivata pimeitä iltoja. Lehtikasoja. Sateita. Koleaa ja kylmää. Villasukkia. Eniten kuitenkin rakastan syksyssä sitä, että pimeinä iltoina kun kävelee kotiin, näkee paljon valoja. Ihmisten koteja. Siitä tuli minulle aina hyvä olo, silloin kun yksin täällä vielä tallustelin. Valo. Koti. Lämpö.

Viime syksynä olimme ystävieni kanssa Butik Malfatton järjestämällä kurssilla, missä opimme tekemään paperinarusta palloja, jonka sisälle saa laitettua pieniä valoja tai jopa tehdä sellaisesta kattovalaisimen. (Lisää täällä, klik!)Pyörittelin palloja vuosi sitten pukinkonttiin ja sen jälkeen en olekaan niitä tehnyt. Kunnes nyt. Halusin täysin valkoiset pienet pallot olohuoneeseen tunnelmaa luomaan sekä ison mustan makuuhuonettamme valaisemaan. Tässä pari kuvituskuvaa sekä selitystä näiden pienten pallojen tekemiseen.

Ensin puhalletaan läjä pieniä vesi-ilmapalloja. Aina kannattaa puhaltaa muutama ylimääräinen, koska niitä aina kummallisesti puhkeaa ennen tai jälkeen narutuksen.


Sitten vuorataan sopiva tila paperilla, sekoitetaan liima veteen (1/4 liimaa, 3/4 vettä) ja upotetaan paperinaru liimaveteen. Parhaiten onnistut, kun kierität paperinarusta pieniä keriä. Näin ei mene narua hukkaan, jos jostain syystä joutuukin lopettamaan kesken pyörittelyn. Siitä sitten vaan märkää paperinarua kierittämään.


Alku on helpompaa, kun kierität ensin paperinarun ilmapallon ympärille kuin omenan lohkot.


Siitä on helppo lähteä pyörittämään narua ilmapallon ympärille. Tavoitteena saada aikaan pisaranmuotoisesta ilmapallosta pyöreä pallo eli sitä ilmapalloa saa samalla painella ja muokata pyöreäksi :)

Tämän näköisenä ne sitten jätetään kuivumaan ainakin yön yli. Muista käydä kääntämässä ainakin kerran pallot toisinpäin, että vesiliimaseos ei jää klimpiksi yhteen kohtaan. Älä turhaan kuitenkaan herää yöllä tekemään tätä, riittää kun jossain välissä ennen kuin menet nukkumaan käyt kääntämässä pallot. 


Seuraavana päivänä vaan ilmapalloista ilmat pihalle. Huomaat kyllä, jos liimavesi pallojen päällä on vielä kosteaa. Anna silloin lisää aikaa kuivatteluun, maltti on valttia! Sitten vaan puhkomaan ilmapallot narupallojen sisältä. Tässä vaiheessa pieni kuivattelu on taas tarpeen, että pallon sisäpuolikin kuivuu kunnolla. 

Sitten pujotin valot pallojen läpi ja samalla paperinarulla sidoin valojohdon tiukasti palloon kiinni.

Tämän näköiset niistä sitten lopulta tuli:


Pimeällä ne ovat tunnelmallisemmat, mutta silloin puhelimen kamera ei kuvaa niitä niin tarkasti. Minä tein 13 palloa yhteensä, vaikka valosarjassa oli 20 pientä lamppua. Se olisi kuitenkin ollut liian pitkä tähän tarkoitukseen, joten joissain palloissa on kaksi lamppua ja joissain yksi.

Ja sitten pieni varoituksen sana. Älä puhkaise ilmapalloa jos et ole täysin varma, että vesiliimaseos on kunnolla kuivunut. Minäpä en varmistanut tätä vaan innoissani puhkoin pienistä palloista ilmpallot sisältä ja sen perään tästä isosta ja katsokaapa miten kävi:


Köpelösti, eikö?

Jos sinulle käy näin, älä kuitenkaan heitä koko palloa roskiin heti. Kokeile kastella pallo uudestaan ja kierittää naru rullalle ja aloita alusta. Paperinaru on kuitenkin haurasta ja saattaa mennä poikki liiallisesta kastelusta, mutta hellästi vaan. Jos ei onnistu, niin heität sitten epäonnistuneen pallon roskiin ja aloitat alusta. Tämän pallon uusinta on minulla vielä edessä :)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanat valopallot! Minulla ei oikein kädentaitoja ole ja intokin puuttuu mutta valopalloista tykkään. Viime viikonloppuna tuli tukilapset ja heidän takiaan oli pakko ostaa valopallot yövaloksi. Ostin tummaa harmaa, mustaa, pinkkiä ja valkoista. Viime talvelta on harmaa-valkoinen -sarja. Nyt voikin jo valoja ripustella kun illat alkavat olla pimeitä.

Muumimamma